Vikten av salt

Ett livsviktigt tillskott för din häst

Salt behövs för att reglera vätskebalansen och andra viktiga funktioner i kroppen. Till skillnad från oss människor förlorar hästar mycket mer salt när de svettas. Ju mer din häst rör sig, desto mer salt behöver den få i sig för att må bra. Eftersom salt inte lagras i kroppen är det viktigt att din häst har fri tillgång till salt varje dag.

Välj rätt salt

Saltsten är det bästa sättet att se till att din häst får i sig grundbehovet av salt varje dag. I vårt sortiment hittar du både saltsten av rent bergsalt och varianter berikade med mineraler och spårämnen. De är extra viktiga för hästar som tränas hårt och svettas mycket.

”Salta hellre för mycket än för lite, om du är osäker”

Hur mycket är lagom?

Exakt hur mycket salt just din häst behöver är svårt att säga, men tabellen nedan kan ge dig en uppfattning. Har du tillgång till en våg kan du väga hästen innan och efter träning för att få fram vätskeförlusten. Tänk på att många ger sina hästar för lite salt, så tillsätt hellre mer om du är osäker. Har den fri tillgång till vatten försvinner överskottet ändå naturligt med urinen.

Med fri tillgång till saltsten får din häst i sig grundbehovet av salt varje dag. Är den aktiv behöver den dessutom ett extra salttillskott i fodret. Hur mycket kan du få en känsla för i tabellen nedan.

TYP AV ARBETE VIKTFÖRLUST EFTER TRÄNING SALTBEHOV PER DAG
Vila 0 kg 30 g (saltsten räcker)
Lätt arbete, sommar 5 kg 150 g (0,4 dl)
Hårt arbete, vinter 10 kg 105 g (1 dl)
Hårt arbete, sommar 15 kg 150 g (1,2 dl)
Fälttävlan, sommar 20 kg 180 g (1,5 dl)
Distansritt 25 kg 220 g (2 dl)